Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μπρέχτ από μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς

Η όπερα “Αυτός που λέει ναί” είναι μια διασκευή του γιαπωνέζικου έργου “Τανικό” του συγγραφέα Τσεντσίκου(1405-1468).
Το “Τανικό” θυμίζει έντονα την αρχαία τραγωδία, στο ότι το μυθικό στοιχείο είναι τόσο καθοριστικό, που δεν αφήνει περιθώρια για λογικές λύσεις.
Η αρχική διασκευή του Μπ.Μπρέχτ στο “Αυτός που λέει ναί”, δέχτηκε σφοδρές αρνητικές κριτικές για αποθέωση της βαναυσότητας, αφού  η κεντρική διδαχή του έργου-για κάποιους κριτικούς-ήταν “πάνω απ΄όλα παιδί μου να  είσαι υπάκουος στην παράδοση, δίχως ποτέ να την εξετάζεις ,όσο φρικτά παράλογη και να σου φαίνεται αυτή”.
Συγχρόνως όμως σημείωσε τεράστια επιτυχία σε χριστιανικούς κύκλους και κρατικά ιδρύματα  !
Ο Μπρέχτ πρόθυμος να διδάσκεται, έσπευσε να  τροποποιήσει την διασκευή!!
Αποφάσισε να ξαναγράψει το “Αυτός που λέει ναί”, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες είχε μετατραπεί σε δύο καινούργια έργα τα :“Αυτός που λέει ναι” και “Αυτός που λέει όχι”.
Ετσι στην δεύτερη διασκευή του “Αυτός που λέει ναί”, ο θάνατος είναι αναγκαίος για λογικούς , κοινωνικούς λόγους (αυτοθυσία και αυταπάρνηση του παιδιού για να σωθεί το χωριό απο την αρρώστια).
Στο “Αυτός που λέει όχι” , μέσα απο τον μονόλογο του παιδιού, που συγκινεί για το θάρρος και την λογική του, ο Μπρέχτ καλεί σε σκέψη , προτού κάποιος δώσει την συγκατάθεση του σε κάτι τόσο σοβαρό όσο η απώλεια της ζωής του-καλεί για ανυπακοή, για αμφισβήτηση των αξιών που τιμώνται άκριτα και παρουσιάζονται ως αιώνιες.
Τα δύο έργα δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται, γιαυτό ο συγγραφέας τους λέει πως  :“θα ήταν σωστό τα δύο μικρά αυτά έργα να μην παίζονταν το ένα δίχως το άλλο”.

Το 4ο Γυμνάσιο και το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς παρουσιάζουν 
την θεατρική παράσταση “Αυτός που λέει Ναι και  Αυτός που λέει Όχι” 
του Bertolt Brecht  
την Κυριακή 14 Απριλίου, ώρα 20:00  
στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τάδε έφη